Ook leuke meisjes worden vijftig!

door Janet

Ook leuke meisjes worden vijftig!

Gisterochtend hadden we weer de boekenclub. De boekenclub bestaat uit een groepje van vier meisjes die al vijftig zijn of (bijna) nog vijftig worden. De boekenclub is ontstaan omdat we graag meer wilden lezen en verdiepen met elkaar. We vinden het namelijk erg leuk om op de inhoud met elkaar te sparren, soms zelf tot in de kleinste details. Heerlijk vind ik dat. Uitpluizen hoe iets in elkaar zit. Iedere keer bespreken we vaak maar één hoofdstuk uit een boek omdat we onszelf dikwijls minder tijd gunnen om te lezen dan dat we dat graag zouden willen. Dus ook deze keer hadden we afgesproken om één hoofdstuk te lezen. We zijn begonnen met een nieuw boek met als titel ‘ook leuke meisjes worden vijftig’ van dr. Maaike de Vries en dr. Manon Kerkhof, met daarin antwoorden op al je vragen over de overgang volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. De overgang is ons niet onbekend, dus kom maar op dachten wij.

Eenmaal aan de slag bleek dat de een het boek ‘natuurlijk’? al uit had gelezen en de andere meisjes al meerdere hoofdstukken gelezen hadden. En ik als braafste meisje van de klas, keurig volgens afspraak, had keurig alleen het eerste hoofdstuk gelezen. Want ja dat was toch de afspraak! Tijdens het lezen herkende ik de neiging om door te willen lezen ook wel. Ik vind het namelijk een interessant onderwerp en een fijn en gemakkelijk leesbaar boek. De reden dat ik dan toch niet verder ben gaan lezen is de volgende.

Klachten
Sinds ik in de overgang zit, of daar last van heb, geen flauw idee hoe je dat zegt trouwens, heb ik ook last van vergeetachtigheid. En dit neemt trekken aan die ik echt niet fijn vind. Als ik een boek uitgelezen heb kan ik wel weer overnieuw beginnen, want ik ben de helft al weer vergeten. Behalve dat ik het niet fijn vind maakt het me soms ook wel verdrietig. Het voelt als verlies van potentieel in mij. Maar ook verlies van tijd. En als ik eerlijk ben gaat het ook over mezelf niet goed genoeg meer vinden, ik niet oké zeg maar. Over de vergeetachtigheid en het effect daarvan hebben we het samen dan ook over gehad. Waar loopt een ieder tegenaan, welke klachten heb jij en hoe ga je daarmee om? Wij kwamen op heel veel klachten als dus vergeetachtigheid, stijfheid, opvliegers, stemmingswisselingen, aankomen in gewicht, droge huid/haar, slaapproblemen, moeheid, energieverlies, verlaagde weerstand, heftige hoofdpijn, zingevingsvraagstukken en nog veel meer…

Hormonen, raar spul
Ik realiseerde me gisterochtend weer zo goed hoeveel impact de overgang op mij heeft gehad. Ik zeg gehad omdat gelukkig een aantal heftige klachten verdwenen zijn en ik met de klachten die nog wel aanwezig zijn beter mee om kan gaan. Het beslaat niet meer mijn hele leven zeg maar. En toch, de overgang kan een enorme impact hebben op je lichaam, je welbevinden en je identiteit. Dat hoef je mij niet meer te vertellen. Ik zeg ‘kan’ omdat de een lachend door de overgang gaat en de ander juist huilend en weer een ander het idee heeft dat ze gek geworden is. Hormonen kunnen veel teweegbrengen in je lichaam. Daarom vond ik het ook zo fijn dat Angelique van Meerten ons daar meer over kon vertellen. Bijvoorbeeld dat je oestrogeenproductie afneemt en dat je bijnieren ook oestrogenen aanmaken. En dat bij stress je bijnieren er liever voor kiezen om cortisol aan te maken dan oestrogenen. Want ja, bij stress schiet je in de overlevingsstand. Dat we verhoudingsgewijs meer testosteron in ons lijf hebben en daardoor meer in de actie gaan, onszelf gaan afvragen ‘wat ik ik’? en minder de behoefte hebben om te gaan zorgen voor anderen.

Overgang
De overgang ervaar ik ook daadwerkelijk als een overgang. Een overgang naar, ja naar waar eigenlijk? De overgang naar het niet allemaal meer hoeven te weten, ’tijd voor mij’, minder zorgen voor de ander en meer zorgen voor mezelf, zingeving, spiritualiteit, vroedvrouw, medicijnvrouw. Dat ik mezelf vragen stel als ‘wat wil ik bijdragen aan mijn omgeving en de wereld’? De overgang naar ‘De Tweede Berg’ zoals David Brooks in zijn boek schrijft; naar roeping, naar mijn waarheid, naar liefde, naar…

Waar gaat jouw overgang over?

 

JANET

Deel dit artikel

Reageren?

Contact opnemen

Ik ben even niet online op dit moment. Maar je kunt hier een e-mail sturen. Ik zal dan snel contact met je opnemen. Vriendelijke groet, Janet Mulder

Not readable? Change text. captcha txt